E-bike túra

2021.06.25. 09:30 - 16:00

1

Májustól októberig hetente szervezünk szakvezetett E-bike túrákat a Bükk-fennsíkra. Túráinkat úgy állítottuk össze, hogy a résztvevők láthassák azokat a természeti értékeket, élőhelyeket, amelyek a Bükki Nemzeti Park kiemelt értékei között tartunk számon.

A következő túra június 25-én, Bél-kői kör:

Szalajka-völgy – Fátyol-vízesés – Katonasírok – Bélapátfalva, gyári-tó – Bél-kő nyak – Őr-kő - Olasz-kapu – Szalajka-völgy

Szikla-forrás és Fátyol-vízesés: A karsztforrás vízhozama az időjárás függvényében szélsőséges értékek között változik, de vize mindig tiszta, iható. Továbbhaladva elérjük a látványos Fátyol-vízesést, amelyet a Szalajka-patak épített lépcsőzetesre.

Katonasírok: A Szilvásváradot és Bélapátfalvát egymástól elválasztó hegyvonulat gerincén a második világháború itteni frontvonalán elesett német katonák sírhelye ma is látható.

Bélapátfalva, Gyári-tó: Rövid pihenő, büfé lehetőséggel.

Bélháromkúti Apátság: az ország egyetlen épen maradt, középkori eredetű ciszterci apátsági temploma.

Bél-kő: Az apátsági templom mellett elhaladva aszfalton vezet utunk egykori mészkőbánya felső bányaszintjéig. Innen tovább már földúton haladunk.

Őr-kő kilátópont: Innentől ismét a fennsíkon tekerünk, amelynek egyik kiváló kilátóhelye mellett vezet az utunk, így érdemes az Őr-kőre is felkapaszkodni a csodás panoráma miatt.

Olasz-kapu: Innen már végig lejtőn ereszkedünk Bükk-fennsíkról Szilvásvárad felé

A túra leírása:

Az E-bike használat megismerése után a kerékpárosokkal a Szalajka-völgyön végighaladunk, a pisztrángos telepet, Szikla-forrást elhagyva a Fátyol vízesés melletti emelkedő után a Gloriette-tisztás látványa fogad. Utunk itt keresztezi a kisvasutat, majd a vasút végállomása után balra fordul és megkerülve a „tengerszemet” emelkedőn visz tovább. A Kék jelzésű kerékpárúton négyes útelágazója (Katonasírok) után már ereszkedik legurulunk a Bélapátfalvához tartozó üdülőtelepre a Lak-völgyi tóhoz. (Szomjas Csuka étterem). Innen újra aszfalton megyünk a települést a hegy felől elkerülve a Ciszter Apátságig. A román-kori templom melletti forrás az utolsó vízvételi lehetőség. Rövid megálló után a Bél-kőre vezető egyenletesen emelkedő aszfaltos úton, majd tovább emelkedő erdészeti földúton haladunk a Bél-kő csúcsa felé (A kilátó ponthoz már gyalog tesszük meg a hátralévő 80 métert). A panoráma kárpótol majd a fáradságért. Különleges látvány a felhagyott kőfejtő bányaudvara, a hegy alatt húzódó települések és a távoli dombok, hegyek látványa. Tiszta időben a Magas-Tátra is látszik.

Továbbindulva már bükkös erdőkön vezet keresztül erősen köves, de járható utunk, majd elérjük a Bükk-fennsík hegyi rétjeit. Utunk itt becsatlakozik az aszfaltozott erdészeti útba és balra fordulva meglátjuk az Olasz-kapu sziklaszorost. Miután a sziklák között áthaladtunk szinte már nem is kell tekernünk a kerékpárt, mert onnan már végig legurulunk vissza a Szalajka-völgybe. Visszaúton még megállhatunk a Gerenna-vár nyeregnél kialakított parkolóban, ahonnan kövekből rakott lépcsőn lehet a hegytetőre feljutni a várfal maradványokhoz.

Másik pont, ahol érdemes megállni a Millenniumi kilátó parkolója. Itt lehet bevárni egymást és együtt továbbhaladni, mert a parkolótól tovább lefelé már nagyobb szembejövő gépjármű forgalommal kell számolni.

Tiszta időben érdemes felmenni a kilátóba, ami a parkolótól 3 perc sétával elérhető.

A Kalapati parkolót elhagyva óvatos fékezésekkel ereszkedünk le a Tótfalusi-völgyön vissza a Szalajka-völgybe.

Táv: 38 km, szintemelkedés: 1400 m, 40% aszfalt, 60% erdészeti földút.

A túra nehézsége: közepes.

Találkozó ideje: 9.30-kor a Szalajka-völgyi kerékpárkölcsönzőnél.

Időjárási és terep viszonyok változásából kifolyólag a túra útvonal változás jogát fenntartjuk.

Találkozó helye: Szalajka-völgy, Kerékpárkölcsönző (www.kerekparkolcsonzo.hu)

9:30-tól érkezés, kerékpárok átvétele, ismerkedés az e-bike használatával

9:50 Túra indulás

16:00 Visszaérkezés az indulási helyre.

Részvételi feltételek:

- Betöltött 14. életév;

- A kerékpáros KRESZ szabályainak betartása;

- Megfelelő kerékpározási tapasztalat, biztos kerékpár kezelés terepen is;

- Jó egészségi állapot;

- Visszaigazolt online foglalás (online foglalási határidő a meghirdetett túra dátumot megelőző nap 16:00-ig)

- Minimum 6 fő jelentkező.

- Kerékpáros szakvezetési jegy és a túraindulás helyszínén a kerékpárbérleti díj megfizetése

Figyelem!

• A kerékpáros szakvezetési jegy (6000 Ft) váltással a választott méretű e-bike foglalást is megkapja. Ezért kérjük, nyomtassa ki a túrajegyet, azzal jelentkezzen a túra előtt a Kerékpárkölcsönzőnél. Az E-bike bérleti díját (6000 Ft) induláskor a Kerékpárkölcsönzőnél a helyszínen külön kell fizetni.

• A túra során a csoport együtt mozog, nincs mód a csoporttól való különválásra! Kérjük, hozzon magával elegendő innivalót, kényelmes ruházatot. Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő könnyű ruházat, széldzseki (a Bükk-fennsíkon rendszerint hűvösebb az időjárás).

• A kerékpártúrákon minden résztvevő saját felelősségére vesz részt!

A túrán kerékpáros sisak viselete kötelező! Kérés esetén sisakot tudunk biztosítani, de a járványügyi helyzet miatt a saját kerékpáros sisak ajánlott.

Adatvédelem: A túrán fényképfelvételek készülhetnek, melyeknek az Igazgatóság és a kölcsönző saját facebook és honlap oldalain, kiadványaiban való felhasználásához a résztvevők hozzájárulnak.

2021.06.25. 09:30 - 16:00

Vásárolja meg jegyét online!

2021.06.25. 09:30 - 16:00
Kerékpáros szakvezetés S méretű ( 152cm-165 cm) e-kerékpár foglalással
6 000 Ft/fő

Kerékpáros szakvezetés S méretű ( 152 cm-165 cm) e-kerékpár foglalással

Már csak 4 hely maradt
Kerékpáros szakvezetés M méretű ( 165 cm -178 cm) e-kerékpár foglalással
6 000 Ft/fő

Kerékpáros szakvezetés M méretű ( 165 cm -178 cm) e-kerékpár foglalással

Már csak 6 hely maradt
Kerékpáros szakvezetés L méretű ( 178 cm -185 cm) e-kerékpár foglalással
6 000 Ft/fő

Kerékpáros szakvezetés L méretű ( 178 cm -185 cm) e-kerékpár foglalással

Már csak 1 hely maradt
Kerékpáros szakvezetés XL méretű ( 185 cm -198 cm) e-kerékpár foglalással
6 000 Ft/fő

Kerékpáros szakvezetés XL méretű ( 185 cm -198 cm) e-kerékpár foglalással

Már csak 2 hely maradt

Kapcsolódó