Látogatóhelyeink Húsvétkor is nyitva lesznek 2022.04.13. 13:44

Ismét egy ünnepi hosszú hétvége előtt állunk, de ez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeinek, kilátójának nyitva tartását nem befolyásolja.

  • A lillafüredi Szent István-barlang és az Anna-barlang hosszított nyitvatartással készül a négy napos ünnepre. A Szent István-barlangban 9 órától indulnak szakvezetett túrák, az utolsó csoport még 16 órakor nekivághat a mélynek. Az Anna-barlang egy órával később, vagyis 10 órakor nyit, s 16 órával bezárólag szintén óránként indulnak turnusok a különleges mésztufa barlang bejárására.
  • Legújabb látogatóközpontunk, a Bükki Csillagda ugyancsak mind a négy napon várja a csillagászat és űrkutatás világa iránt érdeklődőket 9.30-tól 16.00-ig. Előzetes jegyvásárlásra honlapjukon keresztül van lehetőség. Az online jegyek ugyan már elfogytak, javasoljuk, hogy a hétvégék helyett inkább a hétköznapi látogatást preferálják, hogy az élményeket mind jobban ki tudják élvezni.
  • A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpont a márciusi hosszú hétvégén pénteken és szombaton lesz nyitva 9 órától 16 óráig. Az érdeklődők a "Karszt és Élővilága" kiállítás interaktív elemeivel szemléletesen, sok esetben pedig játékos módon figyelhetik meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint a hegység földtani kialakulásával kapcsolatos ismereteket is elsajátíthatják.
  • A szilvásváradi Millenniumi Kilátó ezen a négy napon 10 órától 17 óráig várja a túrázókat, a különleges bükki panorámára vágyókat.
  • A szilvásváradi Szalajka-völgyi Információs Ház újra megnyitja kapuit ettől a hétvégétől: péntektől vasárnapig 10-től 15 óráig várja a betérőket, akik, ha Kajla-útlevéllel is rendelkeznek, a helyszínen pecsételhetnek. A hét többi napján a Kajla-pecsét a Millenniumi Kilátóban lesz elérhető.
  • A mátrafüredi Harkály Ház a megszokott nyitva tartási időben, tehát 10-től 17 óráig várja a látogatókat egy nap kivételével: vasárnap 15 óráig lesznek nyitva. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi ökoturisztikai és környezeti nevelési központja sok szempontból foglalkozik a Mátrával: mesél annak kialakulásáról, tájtörténetéről, élővilágáról, de képet kaphatunk a hegység természetvédelmi helyzetéről, illetve az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról. Mindezeket izgalmasan, élményszerűen tálalva. TIPP: Ha a Google Play Áruházból letöltik a „BNPI Guide@Hand” alkalmazást, a kiállítás területén fellelhető QR-kódokat okostelefonjukkal leolvasva még több információk kaphatnak a Harkály Ház tárlatáról.
  • Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturisztikai központja a négy napos húsvéti ünnepre összetett program-kavalkáddal készül – ami biztos, hogy mind a négy napon lesz tojáskeresés a gyerekeknek. Április 15-én 11 órai kezdettel a Lombkorona ösvény Tuzson-tornyánál a tojásrakó madárvilágot lehet megfigyelni; április 16-án az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor indul tematikus túra, s ekkor mutatkozik be a Vidra Verda is ingyenes "Mocsárjáró" programjával. Húsvét vasárnap és hétfőn kisállat simogató is lesz, parázson sült malomkaláccsal, sátoros kézműves foglalkozásokkal és őstermelői vásárral egybekötve a pergola térségében. Április 17-én 11 órai kezdettel a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az élethordozó ősóceánra, az egykori tengerelöntésekre, Pannon-tóra és a Kárpát-medencei vizekre, locsolásra emlékeznek. A rövid esemény után palóc húsvéti ételeket kóstolhatnak a kávézóban. Április 18-án a 10 óra 45 perckor kezdődő Húsvéti Miocén túrán a Miocén erdő orrszarvús szigetének nőstény lakóit és fáit megöntő gesztussal kiváltják a Hollókőn szokásos vödörrel locsolást.

Áldott húsvéti ünnepeket, és kellemes időtöltést kívánunk!

Kapcsolódó